Ενδυμασίες Μινωικής Τελετουργίας

Μινωική Τελετουργία

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ηρακλείου πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την παράσταση του Χοροδράματος «Μινωική Τελετουργία» στις 23 και 25 Αυγούστου 1959, αναβιώνοντας μινωικές ιερές τελετουργίες με θέμα τη γέννηση και τον θάνατο του θεού της βλάστησης. Η «Μινωική Τελετουργία» παρουσιάστηκε πάνω σε ένα πλάτωμα του Ενετικού τείχους, κάτω ακριβώς από το φρούριο Μαρτινέγκο, όπου βρίσκεται ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη, με φόντο το ανθρωπόμορφο βουνό «Γιούχτας».

Συντελεστές της παράστασης ήταν η εμπνευσμένη χορογράφος Βάλια Βογιατζίδου, η οποία εμπνεύστηκε από τα αρχαιολογικά κατάλοιπα της Μινωικής Θρησκείας. Ο άθλος ήταν μεγάλος, γιατί τα διασωθέντα στοιχεία είναι ελάχιστα και αυτά μόνο παραστάσεις από τοιχογραφίες, ρυτά, σφραγιδόλιθους, δακτυλίους κ.λ.π. Κανένα γραπτό κείμενο που να δίνει ελάχιστα έστω στοιχεία δεν υπάρχει. Πρόκειται λοιπόν, όχι για μια «αναπαράσταση» Μινωικής τελετουργίας, αλλά για μια χορογραφική σύνθεση που δημιούργησε η Βάλια Βογιατζίδου με την καλλιτεχνική φαντασία της, στηριγμένη στα στοιχεία των Μινωικών αρχαιοτήτων.

Σ’ αυτό βρήκε πολύτιμο καθοδηγητή τον διακεκριμένο επιστήμονα και ερευνητή του Μινωικού Πολιτισμού Νικόλαο Πλάτωνα, που έδωσε ολόθερμα την επιστημονική του συνεργασία, καθώς και τον αρχαιολόγο καθηγητή Στυλιανό Αλεξίου.

Η παρουσίαση ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και πρέπει να αναγνωρισθεί πως αυτό οφείλεται στη δημιουργική εργασία του διαλεχτού ζωγράφου Θωμά Φανουράκη. Η λιτότητα των Μινωικών σκηνικών του και τα κοστούμια των 60 χορευτριών με την τόση ποικιλία τους, που αποτέλεσε μια πραγματική «αναδημιουργία» Μινωικών ενδυμάτων, δημιούργησε μια γνήσια Μινωική ατμόσφαιρα.

Όλη η εκτέλεση του χοροδράματος συνοδευόταν από την υποβλητική μουσική του Γεωργίου Πλάτωνος, ηχογραφημένη στα στούντιο του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, με την ορχήστρα του σταθμού. Ο Γεώργιος Πλάτων, με παντελή βέβαια έλλειψη στοιχείων της Μινωικής μουσικής, κατόρθωσε να δημιουργήσει μια «μυστηριακή ατμόσφαιρα», κατάλληλη για μια θρησκευτική τελετουργία.

«Η παράσταση ήταν μια τεράστια, χωρίς καμιά υπερβολή, προσπάθεια του Λυκείου των Ελληνίδων Ηρακλείου, που απόδειξε πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η ιδέα του ετησίου Μινωικού Φεστιβάλ», έγραψε ο τοπικός Τύπος.

Το χορόδραμα παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1959 στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης της πόλης και οι κριτικές στον Τύπο της εποχής ήταν ενθουσιώδεις. «Θαμπώθηκαν τα μάτια μας από το φως το ευλογημένο φως της Κρήτης που σπάταλα φώτισε και λάμπρυνε τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Δ.Ε.Θ. το ΜΙΝΩΙΚΌ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου».

Το Χορόδραμα αναβίωσε το 1973 και το 1996, με την ίδια πάντα επιτυχία.

Το 1996 συντελεστές ήταν η Μαίρη Μαυράκη, που έκανε την χορογραφία, η Ασπασία Παπαδοπεράκη που έκανε τα σκηνικά,  ο Θωμάς Φανουράκης, που σχεδίασε τα κοστούμια, και ο Γεώργιος Πλάτωνας, που έγραψε τη μουσική.

                Η Συλλογή των αυθεντικών ενδυμασιών της Μινωικής Τελετουργίας αποτελεί μεγάλης αξίας κληρονομιά, για το Λύκειο των Ελληνίδων Ηρακλείου.